Het bouwen van netwerken

Bouwsteen 2


De Posten hecht veel waarde aan het contact met haar omgeving en gelooft in de kracht van samenwerking. Gericht op de om ons heen bewegende wereld waarin de vragen en ondersteuning van en aan onze klanten veranderen en toenemen, de technologie zich razendsnel ontwikkelt, de financiering van de zorg verandert en de arbeidsmarkt krimpt, is goede samenwerking met andere partijen in de (zorg)keten van groot belang. Dit om duurzame en kwalitatief goede zorg- en dienstverlening te (blijven) ontwikkelen die bijdraagt aan het stimuleren van gezondheid, preventie, eigen regie en vitaliteit. 

De Posten onderscheidt twee vormen van netwerken: 
1. het professioneel netwerk
2. het netwerk rondom de mens met een zorgvraag
.


Professioneel netwerk

De stakeholders van de Posten zijn met name te groeperen in: belangenorganisaties, klanten, financiers, leveranciers, medewerkers, vrijwilligers, overheid, overlegorganen, samenwerkingspartners. 
Hiertoe behoren de samenwerkingspartners uit het Lerend Netwerk (ZorgAccent), Zorgschakel Enschede (Liberein, Zorggroep Manna en Livio). Maar ook collega’s (vakgenoten) die vanuit de intercollegiale toetsingen in de dagelijkse praktijk met ons meekijken, ons spiegelen en toetsen op kwaliteits- en veiligheidsafspraken (zie ook Leren en ontwikkelen). Daarnaast vormt de Posten een coalitie met Domijn, de gemeente Enschede en Woonzorg Nederland binnen het samenwerkingsverband “Onze Buurt de Posten” met als doel de ontwikkeling van de buurt De Posten. Passend bij onze strategie werken wij aan welzijn en zorg in de inclusieve wijk, richten we ons op samenwerking met (partners in) de wijk, onderwijs of specialisten op de welzijnsthema’s Groen, Bewegen, Kunst en Cultuur en Eten & Drinken.
Verder is de Posten aangesloten bij diverse netwerken om ook daarin kennis en ervaringen met elkaar te delen zoals onder andere het Netwerk Palliatieve Zorg, de CVA-keten Twente, IZO Twente, ZorgNetOost, Stichting Lucrum, Dementie Twente, de Technologie en Zorg Academie (TZA), Regiovisie Twente, Radicale Vernieuwing en is de directeur-bestuurder voorzitter bestuur Zorgschakel Enschede en voorzitter van de TZA. Daarnaast beschikt de Posten over een groot aantal vrijwilligers, die ons ondersteunen bij de zorg- en dienstverlening aan onze klanten.

Gezien de behaalde kracht(en) uit deze samenwerkings- en netwerkverbanden, blijft de Posten deze samenwerking met partners continu (door-)ontwikkelen. Met regelmaat wordt het netwerk, evenals de kansen en risico’s, in kaart gebracht om de verwachtingen en (kwaliteits-)eisen vanuit onze ambities te blijven bewaken en zo nodig bij te stellen.



  • Vanuit de samenwerking met onze partners van Zorgschakel Enschede hebben wij het afgelopen jaren veel stappen gezet en successen behaald in de transitie van de ouderenzorg. U leest deze in het Jaarverslag van Zorgschakel Enschede op de website van Zorgschakel Enschede waarvan een aantal ook hieronder:
    Op het gebied van de ondersteunende diensten is sinds 2024 een collega-controller vanuit Liberein gedetacheerd bij De Posten om het team financiën te ondersteunen tijdens de afwezigheid van onze eigen controller.
    In december vond een strategiesessie plaats met het bestuur van Zorgschakel Enschede en deels met de managers. Doelstelling van deze bijeenkomst was evaluatie van de werkagenda 2023, het benoemen van de speerpunten voor 2024 en het hernieuwen van de visie ZSE voor 2024 en verder.
    In het kader van de Dag van de Zorg voor Morgen bood Zorgschakel Enschede (Manna, Livio, Liberein en de Posten) samen met het programma “Over Morgen”, de theatervoorstelling “Mag ik je kussen?” aan voor medewerkers, vrijwilligers, mantelzorgers en (thuiszorg)klanten. Deze eerlijke en oprechte voorstelling gaf een herkenbaar kijkje in het dagelijks werk in de zorg. De aanwezigen werden door de ogen van de klant, mantelzorger en zorgprofessional meegenomen in de uitdagingen in de zorg. 
    Naast de Dag van de Wijkverpleging voor alléén medewerkers van De Posten in maart, vierden we op dinsdag 19 november de Dag van de Wijkverpleging voor alle medewerkers en teams binnen Zorgschakel Enschede (ZSE). Dé dag van het jaar om de medewerkers van de wijkverpleging eens extra in het zonnetje te zetten. Daarom hadden de samenwerkende partners van Zorgschakel Enschede een bijzonder leuke en inspirerende dag georganiseerd rondom het thema “Wijkgericht werken”. Er vonden mooie workshops plaats en er was een eerste kennismaking met de visie van Rob Heebink (bekend van “in de zorg met Rob”). Zoals onze collega Ank Braspenning in haar post voorafgaand aan deze dag al aangaf: “…een mooie dag waarin we weer een stap hebben gezet in onze route naar intensief samenwerken in de wijkverpleging in Enschede”. Daar zijn we trots op!

     

    Eind 2024 is goedkeuring op de snelle toets voor zorgcoördinatie waarbij wij als deelnemende organisatie van ZSE zijn betrokken. 
    In 2024 hebben we samen met onze ZSE-partners uitvoering gegeven aan de, in 2023, opgestelde projectplannen voor de Transitiemiddelen. De beweging in deze plannen alsook de inzet van de Transitiemiddelen, die in samenhang staan met de visie van ZSE, geven de urgentie aan die de partners ervaren om de organisatie van de zorg in de regio op onderdelen anders te organiseren. Met de plannen van deze Transitiemiddelen is Menzis akkoord gegaan. Per kwartaal informeren wij Menzis over de voortgang. Ter inspiratie, om te leren en ontwikkelen, delen en versnellen en de dienstverlening op elkaar te blijven sluiten, vinden met regelmaat bijeenkomsten plaats met de projectleiders en kennisdragers binnen het Lerend Netwerk Transitiemiddelen.
    Enkele bereikte, nog niet verder in dit verslag genoemde, successen vanuit deze Transitiemiddelen in  2024:
     
    • de projecten binnen deze Transitiemiddelen: het project Reablement, heeft in 2024 eleid tot een werkwijze Reablement voor de wijk Enschede-Zuid. Mooi om hierbij te vermelden is dat een nauwe samenwerking met WOTO (Werkplaats Sociaal Domein) is gerealiseerd en loopt en hiervoor een inspiratiesessie met koploper Mijzo heeft plaatsgevonden.
    • In 2024 is de ZSE-brede visie op zelfredzaamheid opgesteld voor in de wijk. Deze visie zorgt voor eenduidige communicatie over de inzet en verwachtingen van wijkverpleging, waardoor cliënten en verwijzers een consistent beeld krijgen van wat goede zorg op basis van zelfredzaamheid inhoudt, ongeacht welke aanbieder betrokken is bij de zorg en/of ondersteuning. Het document is geschreven voor zorgprofessionals om meer inzicht te krijgen in de praktische uitwerking van zelfredzaamheid in de zorg. Daarnaast is het ook bedoeld voor beleidsadviseurs, teamleiders en ;managers om meer zicht te krijgen op de dynamiek in de praktijk en de dilemma's die hier naar voren komen
    • Samen met 2 ZSE-partners Liberein en Manna hebben we MobileCare geïmplementeerd aan de hand van de Schijf van 5, stemmen we structureel onze werkwijzen hierin met elkaar af en evalueren we regelmatig om te weten wat werkt.
    • Een belangrijke stap die De Posten samen met de ZSE-partners in 2024 heeft genomen om de zorg beter en handiger te organiseren en de klant te regie te laten behouden, is de keuze voor digitale woningtoegang via Alerta. Begin 2025 zullen de huidige klanten van De Posten gefaseerd overstappen naar deze nieuwe meld- en zorgcentrale.
    • Als ZSE-partners streven we naar een eenduidige wijze van positioneren en inzet van de schakelwijkverpleegkundige. De schakelwijkverpleegkundige speelt een cruciale rol in het integrale wijkteam en werkt nauw samen met andere zorgprofessionals en stakeholders zoals de gemeente en sociale wijkteams. Het zien van de wijk als één huishouden en het actief deelnemen aan integrale wijkteams (schakelteams) is essentieel. Dit bevordert nauwe samenwerking en een sluitende keten in stadsdeel Zuid, waarbij zorgzame buurten het uitgangspunt zijn.

       

  • In Twente hebben vele organisaties uit zorg en welzijn hun krachten gebundeld en het regioplan Twente gepresenteerd. Ook de Posten is hierbij betrokken. Centraal in dit plan staat dat samen met inwoners wordt toegewerkt naar manieren om hen te ondersteunen en faciliteren om meer eigen keuzes te maken en regie te nemen over hun eigen leven. Hierbij wordt gestreefd naar meer gemeenschapskracht, aangevuld met passende zorg en ondersteuning op het moment dat dat nodig is. Verandering is noodzakelijk om zorg en welzijn beschikbaar te houden voor degenen die dit hard nodig hebben
  • De Posten neemt deel aan de regionale datahub. De regionale datahub gaat met 4 geselecteerde use cases de grootste zorguitdagingen in de regio Twente tegen door de realisatie van drempelloze databeschikbaarheid. Deze grootste uitdagingen zijn de sterk toenemende zorgvraag ﴾o.a. als gevolg van vergrijzing﴿ en het oplopende arbeidstekort. Hierdoor staat de zorg voor de opgave om het gat tussen de vraag naar zorg en het afnemende zorgaanbod te verkleinen. Met de regionale datahub willen we dit gat verkleinen, door impact op: Het zorggebruik in de zorgverzekeringswet en de inzet van personeel. De use cases die hiervoor gerealiseerd gaan worden zijn 1. gekoppelde thuismonitoring, 2. een regionaal diagnostisch portaal, 3. integraal beeld op zorggegevens en 4. regionaal capaciteitsinzicht
  • In september gaf onze coördinator vrijwilligers, Anne Wilderink, de aftrap voor informatietrainingen voor de medewerkers die op dit moment verantwoordelijk zijn voor de vrijwilligers op de werkplek. “De afgelopen jaren is de vrijwillige inzet geprofessionaliseerd en uitgebreid binnen de Posten. Daarom starten we ook voor onze contactpersonen op de afdelingen met scholing voor hetlopt werken met diverse vrijwilligers”. Op 2025 wordt onze visie op vrijwilligers herzien en gaan we samen met een extra coördinator vrijwilligers en onze netwerkpartners aan de slag met het vormgeven en ontwikkelen van een vrijwilligerspoule Onze Buurt de Posten (onderdeel van het Programma Onze Buurt de Posten)
  • In 2023 hebben we in ZSE-verband projecten aangevraagd bij het IZA-Fonds voor de ontwikkeling van de Wijkverpleging waarmee we in 2024 aan de slag gaan. In de bijlage bij dit Bestuursverslag (Passages verantwoording IZA fonds) vindt u hiervan de jaarlijkse verantwoording.
  • Samen met de de HuisartsenZorg Twente (HZT) en tien andere ouderenzorgorganisaties in Twente hebben we een belangrijke stap gezet in onze samenwerking. Met de ondertekening van een nieuwe raamovereenkomst Voorbehouden Handelingen wordt de zorg in de regio beter afgestemd en eenvoudiger georganiseerd.
  • Ter inspiratie voor anderen delen wij ook onze visie en ervaringen met anderen. Enkele voorbeelden:
    Samen met Tak Lam (BPD Woningfonds) sprak onze directeur-bestuurder over de oplossingen voor de woon-zorgkloof. Leest u hiervoor dit interview in het BPD magazine.
    Door de krapte op de woningmarkt, pakken corporaties de doorstroming van huurders in sociale huurwoningen voortvarend op. Dat vraagt wel extra aandacht, inzet én passende woningen. In deze video van Aedes uit de serie Wonen, zo kan het ook! deelde onze directeur-bestuurder onze ervaringen.
    In oktober ontvingen wij nieuwe wethouder Harmjan Vedder bij de Posten. Een mooi verslag van dit bezoek (van de wethouder zelf) leest u onder deze link.
    Eind november waren onze Manager Wijk en directeur-bestuurder aanwezig bij een digitale themabijeenkomst van het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen. Het thema was: gebiedsgerichte aanpak van de woonzorgopgave voor ouderen met als praktijkvoorbeeld het concept van onze buurt De Posten in Enschede. Samen met professionals en bewoners uit de wijk gingen we in gesprek over de ontwikkelingen en gezette stappen binnen Onze buurt De Posten en de samenwerking hierin met elkaar.
    Welzijn en zorg gaan steeds meer hand in hand. Onze Manager Wijk ging hierover samen met de bestuurder van Liberein in gesprek met Alifa. Samen onderzoeken we de uitdagingen en kansen en hoe we steeds meer voor elkaar kunnen betekenen.

Netwerk rondom de mens met een zorgvraag

De Posten vindt het belangrijk om gelijkwaardig samen te werken met familie en naasten. Familie en naasten blijven onderdeel van het leven van de klant. Samen met (zorg) professionals en vrijwilligers werken zij vanzelfsprekend, gelijkwaardig en betekenisvol samen. Zo dragen zij samen bij aan kwaliteit van leven van klanten. De klant en zijn familie en naasten werken samen met vrijwilligers en (zorg) professionals aan zorg en ondersteuning die aansluit bij de wensen en behoeften van de klant. Samen kijken zij naar wat de klant en zijn familie en naasten zelf doen of kunnen leren.
Door middel van een open gesprek over wensen, verwachtingen en grenzen, komen zij tot maatwerk en maken hier afspraken over. Er ontstaat rondom de klant één team waarin iedereen zich vanuit zijn rol herkend, erkend en gekend voelt.

Vijf pijlers 
Binnen De Posten is de essentie van deze gelijkwaardige samenwerking teruggebracht tot 5 pijlers:
1. Wij waarderen wat de klant en zijn familie en naasten doen en kunnen (leren)
2. Wij dragen samen met de klant en zijn familie en naasten bij aan kwaliteit van leven
3. Wij hebben aandacht voor elkaars wensen en grenzen en spreken verwachtingen uit
4. Wij blijven in gesprek over de samenwerking en leggen afspraken vast
5. Wij vinden samen werken vanzelfsprekend en stimuleren dit



  • In 2024 hebben we toegewerkt naar een visie op samenwerken met familie/naasten waarbij de juridische stappen en eerste stappen richting de visie met elkaar zijn verkend. Hierbij heeft o.a. kennisuitwisseling plaatsgevonden met onze ZSE-partner Liberein vanuit het Lerend Netwerk. In oktober is deze visie voor de gehele organisatie vastgesteld en is afgesproken dat deze binnen de Ronde Vleugel wordt ontwikkeld. Inhoudelijk zal het worden gekoppeld aan de trainingen Schijf van 5, Het Gesprek en Het Plan
  • Eind 2024 is binnen de Ronde Vleugel gestart met workshops “samenwerken met familie en naasten” om een start te maken met de implementatie van de visie. In 2025 worden de medewerkers begeleid en gecoacht om de visie in de praktijk te brengen en volgen daarna andere locaties binnen de Posten (Rechte Vleugel en Erve Leppink)