Leren en ontwikkelen

Bouwsteen 4

Leren en ontwikkelen staat bij De Posten hoog in het vaandel. De Posten werkt daarom continu aan haar kwaliteit van zorg- en dienstverlening. We actualiseren doorlopend ons kwaliteitsmanagementsysteem dat onze medewerkers ondersteunt in hun dagelijks werk, we organiseren intercollegiale toetsingen met ons lerend netwerk, we dragen zorg voor interne audits middels ons intern auditteam, we zorgen voor externe audits, we inventariseren (bijna) incidenten binnen onze incidentencommissie en we geven onze professionals voldoende ruimte en tijd bij het vormgeven van de kwaliteit van hun werk waarin leren en ontwikkelen een grote rol spelen. 
Daarnaast staat het onderwerp Kwaliteit standaard geagendeerd voor elk Kernteam-overleg zodat, mede door de koppeling met de Beleidscyclus, dit onderwerp ook op beleidsniveau gevolgd en bewaakt wordt.  Binnen deze overlegvorm wordt op reguliere basis verbinding gelegd met de commissies en thema’s (die deel uit maken van de kwaliteitsstructuur van de Posten (zie Kwaliteitsstructuur). 

Naast deze kwaliteitsstructuur functioneert ons Professioneel Platform de Posten (PPP). Deze overlegvorm is erop gericht om onze professionals meer te betrekken bij het beleid en hen meer eigenaarschap en verantwoordelijkheid te geven bij de vorming en uitvoering hiervan. De hierin te bespreken onderwerpen worden aangedragen door de professionals zelf. Onze PAR vervult hierin een nadrukkelijke rol. Het PPP houdt verbinding met het Kernteam die de verantwoordelijkheid heeft voor de bewaking en borging van de kwaliteit van zorg- en dienstverlening en bedrijfsprocessen.

Daarnaast beschikken wij over een eigen Prisma-team. Dit teams ondersteunt de Posten met het leren en ontwikkelen door onderzoek te doen naar incidenten en fouten door het doen van incidentenanalyses middels de PRISMA-methode.  

Naast bovengenoemde nemen we ook regelmatig deel aan bijvoorbeeld congressen, workshops en samenwerkingsverbanden en gaan we op werkbezoek bij andere organisaties. Niet alléén om ideeën en inspiratie op te doen maar vooral ook om zelf door te (blijven) ontwikkelen.



  • In 2024 zijn we samen met onze medische staf en vakgroep gekomen tot een Professioneel Statuut medische staf en reglement medische staf.
  • Begin 2025 heeft een evaluatie plaatsgevonden rondom de per 2024 nieuw ingezette werkwijze MDO waarbij éénmalig binnen twee maanden na opname een MDO wordt gehouden. Doel van deze wijziging was om de efficiency te verhogen en de werkdruk te verlagen. In de evaluatie worden de positieve ervaringen (verlagen werkdruk) en ook de knelpunten (planning, deelname, communicatie) van de contactverzorgenden belicht en aanbevelingen gedaan voor mogelijke verbeteringen. Het uitgebreide verslag van de evaluatie is opgenomen in ons kwaliteitsmanagementsysteem. In 2025 worden de resultaten gedeeld met de Cliëntenraad en het Kernteam en de acties opgepakt.
  • Tijdens een evaluatie over de training van de Schijf van Vijf met onze ZSE-partners is te lezen dat de training Schijf van 5 zeer gewaardeerd is door de betrokken extramurale collega’s. De Schijf van Vijf leidt tot meer bewustwording bij medewerkers over het stimuleren van zelfredzaamheid bij cliënten. In het verlengde hiervan hebben ook wij in 2024 een training laten ontwikkelen op basis van onze eigen Schijf van 5 waarmee wij intern aan de slag gaan.
  • Om toe te werken naar een duurzaam kwaliteitsmanagementsysteem zijn in 2024 stappen gezet om het huidige systeem op organische wijze aan te passen. Telkens bij het aanbreken van de revisiedata zijn documenten gescreend op wenselijkheid, taalgebruik, volledigheid en interactie met andere protocollen. Doelstelling is uiteindelijk te komen tot een smaller en optimaal werkend systeem dat strookt met de ISO-norm en het Generiek Kwaliteitskompas en de huidige organisatieontwikkelingen.
  • In april vond de externe audit van onze ISO-certificering plaats. Tijdens deze dagen sprak de auditor met professionals uit allerlei vakgebieden en teams over diverse werkprocessen en aspecten van kwaliteit. Ze was onder de indruk van de energie en het enthousiasme waarmee iedereen over zijn of haar werk vertelde en proefde de enorme betrokkenheid bij de organisatie. Onze heldere visie op ons werk en onze durf, lef en leiderschap kwamen goed naar voren. We ontvingen complimenten over onze zorgdossiers waarin de persoonsgerichte zorg en de eigenheid van onze klant echt zichtbaar waren en ook de processen en interactie tussen de diverse disciplines. Op afdelingen werd teruggezien wat er afgesproken en verwacht wordt en zelfs meer. Ook was de organisatie onder de indruk van de wijze waarop wij al met de vertaling van de Schijf van 5 aan de slag waren gegaan en met onze kritische blik op onze administratieve lasten. Een rapport dus om op trots op te zijn!
  • In 2024 vond een analyse van en door het Intern Auditteam zelf plaats. Dit vanuit hun eigen worsteling in de organisatie. Uit deze analyse bleek dat het kwaliteitssysteem niet goed is ingebed in de organisatie: medewerkers tonen weinig enthousiasme en leidinggevenden geven geen terugkoppeling. Er is gebrek aan motivatie en interesse vanuit de teams en leidinggevenden. De aangegeven verbeteringen (een duidelijke vorm, werkwijze en invulling voor het systeem van auditen en het organisatie-breed inzichtelijk maken van de meerwaarde van audits en het intern auditteam) zijn begin 2025 met het intern auditteam besproken waarna in 2025 een voorstel tot een nieuwe werkwijze volgt.
  • Eind 2024 vond een interne audit op het BProcare-systeem plaats. Analyse wees uit dat het stappenplan dat wordt gebruikt voor de inzet van zorgtechnologie, ondanks dat deze in de scholingen wordt benoemd, niet bij alle medewerkers bekend is of niet voldoende vindbaar is. In 2025 pakken we de verbeterpunten hieruit op.
  • Begin januari vond een audit plaats over het werkproces “Zorgovereenkomst en wettelijke vertegenwoordiging”. Uit deze audit bleek dat het proces van inschrijvingen goed verloopt, echter dat er geen controle is op wie de wettelijk vertegenwoordiger van een cliënt is. Bij onenigheid binnen families kan dit voor problemen zorgen. De hierop aangegeven verbeterpunten pakken we in 2025 op.
  • Ook in 2024 vonden weer externe audits plaats op gebied van HACCP. De rapporten wezen positief resultaat uit (een score van 99%), daar zijn we trots op! De resultaten zijn begin 2025 gedeeld met de organisatie en op social media, de rapporten zijn beschikbaar in ons Kwaliteitskompas.
  • Op het gebied van BHV zijn we in 2024 gestart met het herzien van het calamiteitenplan, het BHV-beleid en het beoordelen en eventueel herzien van de BHV organisatie. In 2025 zal dit worden opgeleverd.
  • In 2024 is een ontwikkelplan voor de EVD opgesteld met als doel de positie van de intramurale verpleegkundigen binnen de Posten te verstevigen. Zowel verpleegkundigen als leidinggevenden gaven aan dat er behoefte was aan meer zichtbaarheid van deze functie. Het plan biedt duidelijkheid en houvast door concrete en kleine acties te beschrijven. Het ontwikkelplan is door de verpleegkundigen zelf opgesteld, met inbreng van leidinggevenden en heeft het functieprofiel als uitgangspunt. Het plan heeft ook als doel om de samenwerking en coördinatie binnen de teams te verbeteren. Het beschrijft o.a. de rol van de EVD in acute situaties, de samenwerking met afdelingsverpleegkundigen, en de verantwoordelijkheid van de EVD in het vergroten van de bekwaamheid binnen de teams. Daarnaast is het plan bedoeld om de continuïteit en kwaliteit van zorg te waarborgen door duidelijke werkafspraken te maken en multidisciplinaire ondersteuning te bieden.
  • Ook is in 2024 het ontwikkelplan voor verpleegkundigen (VPK-plan) ontwikkeld. Het VPK-plan is onderdeel van het bredere kwaliteitsbeeld voor 2024-2025 en richt zich op het verbeteren van de zorgkwaliteit door een betere coördinatie van de verpleegkundigen en optimalisatie in de samenwerking met de EVD.
  • In 2025 zal een verhalend organisatiebreed Kwaliteitsbeeld verschijnen

Kwaliteitsstructuur (commissies en thema's)

Binnen de Posten functioneert een kwaliteitsstructuur met commissies en thema’s, die met elkaar zijn verbonden en structureel onderdeel uitmaken van de beleidscyclus. Deze wijze van multidisciplinair borgen zorgt voor optimaal gebruik van kennis en kunde op de betreffende prestatie(s), bevordering van het cyclisch werken en borging en verbetering van het beleid. Dit voor een goede waarborging van de kwaliteit van zorg- en dienstverlening aan de klanten van de Posten.



Afbeelding: de kwaliteitsstructuur van de Posten

De structuur bestaat uit de commissies: Vrijheid en Veiligheid, Incidenten, Geneesmiddelen, Wondzorg en incontinentie en de Arbo-commissie. De verschillende commissies zijn gekoppeld aan aandachtsvelders binnen de teams. Op deze wijze worden strategie, tactiek en operatie met elkaar verbonden (zie afbeeldingen.



Afbeelding: de verbinding tussen de Commissies, aandachtsvelders en teams

De keuze voor de commissies komt voort uit de basisthema’s van het kwaliteitskader en de wet- en regelgeving. Ook werkt de Posten met een aantal thema’s waarvoor geen verplichting is vanuit wet- en regelgeving maar waarvan wij het belangrijk vinden dat er structurele aandacht voor is. Het gaat om de thema’s Leren en Ontwikkelen, Bevoegd en Bekwaam, Hulpmiddelen, Mondzorg, Intimiteit, Ethiek, Palliatieve zorg, Eten en Drinken en Ouderenmishandeling.
De commissies en de verantwoordelijken voor deze thema’s ondersteunen met deze geformuleerde doelstellingen de organisatie en medewerkers in de juiste uitvoering van de wet- en regelgeving en dragen zorg voor evaluatie, verbetering en borging in de praktijk. De commissies werken met een jaarplan en aan de hand daarvan rapporteren zij aan het Kernteam. Vanuit het Kernteam wordt deze informatie gebruikt voor de directiebeoordeling, de kaderbrief, het Kwaliteitsbeeld, het opleidingsplan. Het Kernteam bewaakt de kwaliteitsdoelstellingen, de voortgang en het bewaken van de werking/effectiviteit van het kwaliteitsmanagementsysteem (het “Kwaliteitskompas”) en daarmee van de commissies en thema’s. In het Kernteam komen alle voorgestelde adviezen t.a.v. besluitvorming vanuit de commissies en thema’s bijeen.
Omdat we het belangrijk vinden onze professionals te betrekken bij het beleid, evalueren we twee keer per jaar deze kwaliteitsstructuur met de voorzitters van de commissies en verantwoordelijken van de thema’s.
In het kader van leren en ontwikkelen en inbedding van onze kwaliteitsstructuur in de organisatie, informeren wij onze medewerkers regulier via intranet over de ontwikkelingen van de commissies en thema’s.


  • In 2024 verliep op enkele punten de kwaliteitsstructuur met de commissies en thema’s niet optimaal. Bij enkele commissies was sprake van wisselende bezetting of onderbezetting of was de werkwijze onduidelijk. Door verandering van werkzaamheden van de adviseur Kwaliteit & Innovatie ontbrak daarnaast de nodige ondersteuning. Een aantal verbeterpunten zullen in 2025 worden opgepakt:
    In 2025 verwachten we een nieuwe kwaliteitsfunctionaris te kunnen aanstellen die de ondersteuning van de kwaliteitsstructuur faciliteert om de meerwaarde van de kwaliteitsstructuur te vergroten.
    De Arbo-commissie vervalt en wordt op andere wijze geborgd in 2025. Dit thema wordt onderdeel van een periodiek overleg tussen de Manager Mens & Organisatie en de OR waarin ook andere organisatie-brede onderwerpen worden besproken. Dit overleg zorgt tevens voor efficiency in het reguliere overleg tussen directeur-bestuurder en OR. 
    De Duurzaamheidscommissie gaat in 2025 deel uitmaken van deze kwaliteitsstructuur om ook de strategische borging goed te kunnen blijven bewaken.
  • Begin 2024 vond weer een jaarlijkse keuring van onze hulpmiddelen plaats door een externe organisatie. Op enkele hulpmiddelen na, is deze keuring positief afgerond.
  • In december vond, samen met o.a. onze voorzitter van de commissie Infectiepreventie, een evaluatie plaats met de GGD in het kader van Infectiepreventie. Dit om o.a. te bespreken hoe we de aandacht voor infectiepreventie binnen de organisatie weer nieuw leven in kunnen blazen. Om de continuïteit en aandacht hiervoor blijvend te borgen hebben we de aandacht voor infectiepreventie als doelstelling in ons (organisatie-)Jaarplan opgenomen. Daarnaast is commitment bij het Kernteam uitgesproken om hiermee samen met de leidinggevenden concreet aan de slag te gaan
     

Overzicht van informatiebronnen

Naast de uitkomsten van klantervaringsonderzoeken maakt de Posten ook gebruik van onderstaande informatiebronnen. Samen vormen zij een beeld van de kwaliteit van de organisatie. Van de rapporten en uitkomsten hiervan stellen wij verbeterplannen op die worden besproken in de teams.
Centraal borgen we deze binnen ons Verbeteroverzicht (onderdeel van de Beleidscyclus) dat regulier wordt gevolgd binnen het Kernteam, de tertiaalrapportage-bijeenkomsten en de Directiebeoordeling.

 

Klantervaringsonderzoeken
Kwaliteitsstructuur
Netwerk en leveranciersbeoordelingen
Klachten klanten
Klantbesprekingen
Interne audits, waaronder:
  • Directiebeoordeling
  • Interne observaties
  • Dossierchecks
  • Medicatie audits
  • Hygiëne en infectiepreventie audits
  • HACCP-audits
  • AO/IC controle
  • PRISMA’s
Externe audits:
  • ISO certificeringsrapportages
  • Inspectierapportages
  • DPIA’s (AVG)
  • RI&E
  • MTO
  • Vrijwilligerstevredenheid
  • Accountantscontrole
  • Klachten medewerkers
  • HACCP inspectie
  • ICT privacy- en veiligheidstesten

Inspectierapportages

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de kwaliteit, veiligheid en toegankelijkheid van de zorg en toetst of zorginstellingen zoals de Posten hieraan voldoen.


  • Eind augustus ontvingen wij bericht van de IGJ met het besluit om een onderzoek naar een melding te beëindigen. Dit naar aanleiding van een door ons zeer zorgvuldig uitgevoerd Prisma-light onderzoek. Het betrof hierbij een melding die door een echtgenoot van een bewoner van de Posten bij de IGJ was gemeld. Noemenswaardig is hierbij het gelopen proces in het contact met het meldpunt van de IGJ. Dit verliep niet naar onze wens op gebied van zorgvuldigheid en snelheid. Hierdoor bleven echtgenoot en ook wij als organisatie lange tijd in het ongewisse. Dit hebben wij in onze schriftelijke reactie aan de IGJ ook stevig aangegeven. De IGJ gaf ons hierin gelijk en bood excuses aan.
  • In september hebben we een melding gedaan bij de IGJ over een calamiteit waarbij sprake was van overlijden van de cliënt. Naar de oorzaak van de gebeurtenis hebben we een externe partij een zorgvuldig calamiteitenonderzoek laten uitvoeren. Met de mededeling dat wij de calamiteit zorgvuldig hadden onderzocht en voldoende maatregelen hadden getroffen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen, sloot de IGJ daarmee het onderzoek in december.
    De conclusies, aanbevelingen en verbetervoorstellen zijn besproken met het Kernteam, leidinggevenden, medische staf en medische vakgroep. In 2025 heeft ook een uitgebreide terugkoppeling plaatsgevonden met de betreffende familie

 

Klachten klanten

De Posten vindt het belangrijk dat onvrede in een vroeg stadium wordt opgepakt en dicht bij de bron wordt weggenomen. De inspanningen van onze medewerkers zijn er daarom op gericht signalen, suggesties en uitingen van onvrede van klanten en/of familie in een vroegtijdig stadium te herkennen en in gesprek te gaan om samen een passende oplossing te vinden. Indien dit niet tot een oplossing leidt, stellen de medewerkers voor om met behulp van de onafhankelijk klachtenfunctionaris. De Posten beschouwt een klacht als leermoment om deze in de toekomst te voorkomen: met regelmaat inventariseert de Posten de trends, bespreekt deze in het Kernteam en benut deze voor verbeteracties. De Posten heeft een klachtenregeling waarin staat vermeld op welke wijze wordt omgegaan met een klacht. Op onze website staat hierover meer te lezen: https://www.deposten.nl/klagen-mag

Spelen er situaties die te maken hebben met de Wet Zorg en Dwang dan kan onze klant terecht bij de onafhankelijk cliëntenvertrouwenspersoon Wet Zorg en Dwang, werkzaam voor Stemgever. Voor het indienen van klachten die te maken hebben met de wet Zorg en Dwang, kan men terecht bij de landelijke Klachtencommissie Onvrijwillige Zorg (KCOZ) waarbij de Posten is aangesloten.

Analyses van ingekomen klachten worden geborgd in ons kwaliteitsmanagementsysteem en volgen we binnen de kwaliteitsstructuur (zie hiervoor Leren en ontwikkelen). Jaarlijks wordt door de klachtenfunctionarissen en cliëntvertrouwenspersoon gerapporteerd aan directie en bespreken we de trends regulier met het Kernteam en onze Cliëntenraad.

 


  • Over het jaar 2024 heeft de klachtenfunctionaris bemiddeld bij 10 klachten die op zorgvuldige wijze zijn afgerond. In 2024 zijn ook nog 3 klachten vanuit 2023 afgerond. Eén klacht is in 2024 zonder bemiddeling van de klachtenfunctionaris afgerond. Het betroffen klachten over bejegening, zorg en behandeling, communicatie, grensoverschrijdend gedrag, agressie, hygiëne, mentorschap, financiën, facilitair.

 

Belangrijke thema’s

Onze medewerkers werken in de dagelijkse praktijk continu aan de verbetering van kwalitatief goede en veilige persoonsgerichte zorg. Door nog nadrukkelijker de regie bij de klant te leggen en de wensen en behoeften van de klant als uitgangspunt te nemen verandert ook de visie op veiligheid. De Posten ziet het als haar taak om vanuit professionaliteit en goede zorg een klant bewust te maken van risico's die bepaalde keuzes met zich meebrengen. De beslissingsbevoegdheid ligt echter steeds meer bij de klant of diens wettelijk vertegenwoordiger. Door het voeren van een goed en open gesprek kan er een keuze worden gemaakt die voor alle partijen aanvaardbaar is. Een belangrijk onderdeel van het leren en verbeteren in onze organisatie zijn onze thema’s Incidenten, Medicatieveiligheid en Vrijheid & Veiligheid. Binnen het thema medicatieveiligheid besteedt de Posten aandacht aan het bespreken van medicatiefouten in het team en de medicatiereview. Daarnaast besteden we aandacht aan het thema gemotiveerd omgaan met vrijheidsbeperking waarin aandacht voor de middelen en maatregelen rond vrijheid en het werken aan vrijheidsbevordering.

 

Incidentencommissie

Binnen de kwaliteitsstructuur beschikt de Posten over een Incidentencommissie, die periodiek bij elkaar komt. De commissie bewaakt en bevordert de kwaliteit van de zorg door het inventariseren en analyseren van incidenten en geregistreerde gegevens over onveilige, gevaarlijke en risicovolle situaties met betrekking tot de klant. Binnen de kaders van haar doelstelling is zij verantwoordelijk voor het waarborgen van veilige zorg en ondersteuning in een veilige omgeving gericht op het ondersteunen van het algehele welbevinden van de klant. De commissie maakt onderdeel uit van de kwaliteitsstructuur. Incidenten kunnen door medewerkers zelf binnen het daarvoor bedoelde meldsysteem worden gemeld. Het systeem helpt ons om de kwaliteit van ons werk organisatie-breed te verbeteren door te leren van fouten en incidenten, maar ook van elkaars successen en ideeën. Ook is in dit systeem ruimte voor meldingen over vermoedens van ouderenmishandeling, calamiteiten en incidenten over gegevensbeveiliging (in het kader van privacybescherming). Om te blijven leren en ontwikkelen brengen wij het systeem op diverse wijzen continu onder de aandacht van onze medewerkers. Tijdens deze intervisie staan het creëren van een veilige meldcultuur, onderwerpen vanuit de incidentencommissie en evaluatie van het systeem standaard op de agenda. Vanuit de incidentencommissie volgt elk kwartaal een rapportage, die wordt gedeeld en besproken met de bestuurder, het Kernteam en de Cliëntenraad.

 


  • Om het proces van melden en analyseren zo goed mogelijk te laten verlopen en om een zo goed mogelijke trendanalyse op organisatieniveau te kunnen neerzetten is in 2024 ons protocol hierop aangepast. Middels scholingen en besprekingen en het oefenen met het nieuwe format hebben we het afgelopen jaar veel aandacht besteed om dit in de organisatie te implementeren. Ondanks de positieve geluiden en feedback op de scholingen, zien we dat het aanleveren van de analyses achterblijft waardoor de commissie niet in staat is om een bredere organisatieanalyse op te stellen. Dit belemmert de mogelijkheid om trends en structurele verbeteringen te signaleren en implementeren. De commissie kan op deze wijze niet voldoende bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg binnen De Posten. In 2025 worden de door de Commissie aangegeven aandachtspunten besproken met het Kernteam en opgepakt

 

Medicatieveiligheid

De medicatieveiligheid is binnen de Posten goed geborgd binnen de Geneesmiddelencommissie. Om medicatieveiligheid goed te kunnen blijven bewaken, hebben we interne medicatie audits opgenomen in onze driejarige auditplanning. Deze Geneesmiddelencommissie heeft als doel het bewaken, toetsen en verbeteren van optimale medicatieveiligheid binnen de Posten zodat de klant door het juist voorschrijven en het juist bewaren het juiste geneesmiddel gebruikt in de juiste dosering, op het juiste tijdstip, op de juiste wijze met de juiste registratie en evaluatie. Het voorschrijven t/m afleveren en toedienen van medicatie is verantwoord geregeld en voldoet aan wet- en regelgeving. De commissie komt jaarlijks 3 x bijeen waarbij gedeeltelijk ook altijd de apotheker aanwezig is. De voorzitter van de Geneesmiddelencommissie heeft daarnaast elke 6 weken een overleg met de verpleegkundige medicatieveiligheid om de high-lights van de medicatie-incidenten te bespreken.

Om risico’s bij het voorschrijven en toedienen van medicatie zoveel mogelijk uit te sluiten, werkt de Posten met een Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS). We volgen de veilige principes in de medicatieketen en duidelijke procedures en protocollen die in het kwaliteitsmanagementsysteem (Kwaliteitskompas) staan geborgd. Jaarlijks evalueert de Posten de werkwijzen, houden we veranderingen in wet- en regelgeving bij en worden de zorgteams gecoacht in het veilig werken met medicatie. Antibiotica worden in de Posten alleen voorgeschreven mits hiervoor een klinische indicatie is en rekening houdend met de toenemende antibioticaresistentie.

Bespreken van medicatiefouten in het team
Medicatiefouten worden gemeld via de procedure incidentmelden. Volgens deze procedure worden ze opgevolgd binnen de organisatie en teruggekoppeld in het zorgteam.

Medicatiereview
Een formele medicatiereview per klant (die langer dan zes maanden in zorg is) wordt jaarlijks gedaan door de apotheker in overleg met de specialist ouderengeneeskunde.

 


  • Op 22 oktober vond een externe medicatie-audit plaats op twee afdelingen. Resultaat wees uit dat wij het medicatieproces goed hebben georganiseerd. Ook de samenwerking met onze apotheek werd positief beoordeeld. De verbeterpunten uit deze audit pakken we op in de Geneesmiddelencommissie.
  • Binnen de Proeftuin is het team Lindenhof actief bezig geweest om de samenwerking met de apothekers te verbeteren. Er wordt bij voorkeur samengewerkt met de Centrum Apotheek. Klanten behouden hun eigen keuze, maar er zijn goede afspraken gemaakt over de samenwerking met de Centrum Apotheek, die de aanbieder van voorkeur is. De communicatie is verbeterd door kortere lijntjes, minder fouten en meldingen. Er is een afname in het aantal meldingen MIC rondom medicatie, hoewel verder onderzoek nodig is om te bepalen of dit direct verband houdt met de verbeterde samenwerking.
  • In het kader van de inzet van zorgtechnologie zijn we, in samenwerking met apotheek De Thij, bezig om in 2025 een pilot te gaan draaien met de medicijndispenser. Dit om de zelfredzaamheid van onze cliënten te vergroten

 

Vrijheid en veiligheid

Vanuit de visie van de Posten op de hulpverlening aan haar klanten staat de eigen autonomie van de klant met aantoonbaar respect voor zijn of haar leefwereld centraal. Dat betekent dat het beleid van de Posten ten aanzien van vrijheidsbeperkende interventie(s) gebaseerd is op ‘het neen, tenzij….’ principe en beleid. Uitgangspunt is hierin te focussen op alternatieven en vrijheidsverruimende maatregelen. Onder andere middels scholingen en informatie van de aandachtsvelders en zorgverantwoordelijken op dit gebied stimuleert de Posten hierin de teams en medewerkers om hier op een bewuste wijze flexibel en creatief mee om te gaan.
We helpen onze klanten lichamelijk en geestelijk zo fit mogelijk te blijven en zetten ons in voor een veilige en aangename leefomgeving. Voor sommige mensen kunnen extra hulpmiddelen nodig zijn. We kiezen dan voor hulpmiddelen die de bewegingsvrijheid zo weinig mogelijk aantasten. Dit doen wij in overleg met de wettelijk vertegenwoordiger van de klant, onze specialist ouderengeneeskunde, het multidisciplinair team en eventueel externe deskundigen.
De “Wet zorg en dwang”-arts is eindverantwoordelijk voor het op de juiste manier en volgens wettelijke richtlijnen toepassen van de werkwijzen in ons vastgestelde beleid Vrijheid en Veiligheid opgenomen in ons kwaliteitsmanagementsysteem (Kwaliteitskompas).
Het beleid is geïmplementeerd, geborgd en bewaakt door en binnen de commissie Vrijheid en Veiligheid, die is verbonden met de kwaliteitsstructuur. Een aantal binnen de Posten benoemde verzorgenden IG niveau-3 beoefenen de rol van zorgverantwoordelijke in het kader van de WZD. Deze zorgverantwoordelijken worden begeleid en gecoacht door twee verpleegkundigen. Deze verpleegkundigen zijn onderdeel van de commissie met als doel de visie op vrijheid en veiligheid en de WZD blijvend binnen de afdelingen onder de aandacht te brengen en houden.

Aandachtsvelders volgen structureel verplichte scholing waarbij onder andere casuïstiek aan de orde komt. Daarnaast worden alle zorgprofessionals één keer per jaar drie jaar op inhoud (o.a. middels e-Learning wet Zorg en Dwang) geschoold. De commissie Vrijheid en Veiligheid bewaakt de inzet “middelen en maatregelen en volgt de landelijke ontwikkelingen (ook t.a.v. ambulant).
Jaarlijks stelt de commissie Vrijheid en Veiligheid een analyse op met de toegepaste middelen en maatregelen, die wordt gebruikt om te leren en ontwikkelen. De analyse, die is op te vragen bij de commissie, dient als input voor een eventueel bezoek van de IGJ.

 


  • In 2024 hebben er drie themabijeenkomsten voor Wzd-ambassadeurs plaatsgevonden. Deze bijeenkomsten zetten we in 2025 door
    Daarnaast hebben we in 2024 onze ervaringen en de ontwikkelingen van onze open locatie Erve Leppink continu geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. We zijn bezig met de voorbereidingen voor de open locatie Ronde Vleugel waarvoor alle collega’s van onze PG-afdelingen collega’s een inspirerende sessie “Vrijheid & Veiligheid hebben gevolgd, die we in 2025 realiseren. Met een plan van aanpak gaan we toewerken naar de open locatie A-Plus
  • In 2024 is het stappenplan herzien (n.a.v. bestuurlijk akkoord) die we in 2025 evalueren en is er in 2024 een (nieuwe) cliëntvertrouwenspersoon binnen de organisatie betrokken.
    Ook evalueren we in 2025 het scholingsaanbod